Historie Kozlovny U Františka

Kozlovna U Františka získala své jméno nejen místem na náměstí Františka Křižíka, ale má i svého patrona, kterým není nikdo jiný než několikanásobný finalista, vícemistr prestižní soutěže PILSNER URQUELL MASTER BARTENDER a výčepní legenda Plzeňského Prazdroje, pan František Šlapák.

Proto i zde čepujeme jak sám František říká „to nejlepší pivo na světě“ z portfolia Plzeňského Prazdroje. A tím je i naše prémiová značka Velkopopovický Kozel 11° Médium z Tanku se 4,6% alkoholu který díky systému BAG IN BOX  nepřichází ke kontaktu se vzduchem dříve než ve Vašem půllitru a tak je zachovaná prvotřídní čerstvost i kvalita piva, za kterou ručí sládci v pivovaru po uvaření. Tankové pivo je nepasterizované a maximálně přírodní, proto jsme schopni Vám zaručit 100% kvalitu tohoto prémiového ležáku s jiskrnou barvou, správnou říznou chut& iacute; a krémovou pěnou uplývající po skle.

Pivo zde čepujeme nejčastějším způsobem „na hladinku“. Ale můžete se setkat i s jinými výčepními styly jako jsou Čochtan, Tvrdá pěna, Mlíko,Tříbarevný plzeňský říz nebo mezi znalci oblíbený Košt neboli Šnyt a to vše čepuje a servíruje v té nejvyšší kvalitě proškolený personál, který je neustále v kontaktu s těmi nejlepšími výčepními v české republice a tím se dá říci, že i na světě!

Originalitu konceptu Kozlovny umocňuje majestátní socha Kozla, netradiční stoly s kovovými kopýtky nebo i takové detaily jako háčky na oblečení. Všechny tyto elementy ve spojení s materiály dřeva, kůže i kovu navozují příjemnou a nezapomenutelnou atmosféru.

Skvělá česká kuchyně s klasickými recepturami od našich předků. Založená na tradičních domácích postupech s důrazem na čerstvost surovin. Kozlovna U Františka má jistě co nabídnout a jsme rádi, že jste se o tom přišli přesvědčit!

Pivo od Kozla

Kozel Světlý

Kozel světlý

  • Poctivé chmelové pivo
  • Hladká chuť
  • Nádherná zlatavě žlutá barva
  • Nejlepší k zapití dobrého jídla
  • Obsahuje 4% alkoholu
Ocenění
Kozel černý

Kozel černý

  • Vyráběný podle původní receptury
  • Speciální aroma směsi tmavých sladů
  • Jemná chuť s karamelovým nádychom
  • Jedinečná rubínová barva
  • Obsahuje 3,8% alkoholu
Ocenění
Kozel 11

Kozel 11

  • Vybroušená plnější chuť
  • Vyroben ze tří druhů sladu
  • Příjemná chmelová hořkost
  • Ideální v létě ke grilování
  • Obsahuje 4,6% alkoholu
Ocenění
Kozel Mistrův Ležák

Kozel Mistrův ležák

  • Prémiový světlý ležák
  • Delší doba ležení zaručující zakulacenou chuť
  • Plnější tělo s karamelovými tóny
  • Obsahuje 4,8% alkoholu
Kozel Černý Nefiltrovaný

Kozel Černý nefiltrovaný

  • Přímo z ležáckých tanků a bez úprav
  • Speciální aroma směsi tmavých sladů
  • Vyšší plnost
  • Výraznější sladová chuť
  • Obsahuje 4,7% alkoholu

Jak vzniká

Krok 1: Recept

Recept na naše tradiční české pivo spatřil světlo světa již roku 1874 a je pečlivě chráněn už více jak 140 let. Každý, kdo pracuje v pivovaru, je na tento recept hrdý.

Krok 1: Recept

Recept na naše tradiční české pivo spatřil světlo světa již roku 1874 a je pečlivě chráněn už více jak 140 let. Každý, kdo pracuje v pivovaru, je na tento recept hrdý.

Krok 3: Chmel

Chmel u nás najdete ve dvou formách. První je tzv. chmelová peleta, což je sušený, rozemletý a slisovaný chmel, který dodává našemu pivu tradiční aroma. Pelety odebíráme hlavně z Žatecka a Úštěcka. Druhou formou je chmelový extrakt, nazývaný též výluh z chmele. Ten dodává pivu hořké kyseliny a vonné látky.

Krok 4: Ječmen

Pro vaření piva se využívá ječmen ve formě sladu, který vzniká máčením, klíčením a sušením vybraného sladovnického ječmene. Sladu odebíráme několik základních druhů, které se od sebe liší barvou. Ta je závislá na výši teploty, při níž je zrno sušeno ve sladovnách

Krok 5: Varna

Veškeré suroviny přichází do pivovaru již v patřičné formě a kvalitě. Přichází tedy na řadu varna, kde se v kotlích a kádích zpracovává slad na mladinu. Využívají se při tom enzymy, které vznikají klíčením sladu ve sladovně. Rozmačkaný slad se smíchá s vodou a vyhřívá na určitou teplotu, díky které se škrob a bílkoviny rozštěpí na jednodušší látky. Proces pak dokončí kvasinky, které tyto látky přemění na alkohol a aroma.

Krok 6: Spilka

Mladina ještě není finální produkt. Nejdříve je potřeba ji zchladit na teplotu 10 °C a přečerpat do otevřených kvasných kádí. Do těch se přidají čisté pivovarské kvasnice, které si Velkopopovický Kozel sám vyšlechtil. Kvasinky poctivě udržujeme a laboratorně sledujeme. Tento kmen je jedinečný a je charakteristickým prvkem stálé kvality našeho piva. Hlavní kvašení probíhá v oddělení, které nazýváme spilka. Pivovarské kvasnice tu pracují a kvašením přeměňují cukry na alkohol a oxid uhličitý. To trvá 7 dní, načež se kvasnice usadí ke dnu a po vyprání čistou vodou je možné je použít na další várku.

Krok 7: Ležácké tanky

Ze spilky putuje mladé pivo do sklepa, kde probíhá dokvašování v uzavřených ležáckých tancích. Proces zabere několik týdnů a probíhá při nízkých teplotách bez přístupu kyslíku. Během této doby se pivo nasytí přirozeně vznikajícím oxidem uhličitým, vylučují se kalící a drsně chutnající látky. Tím se pivo chuťově zjemní a vyrovná a navíc získá jemnost a chmelovou hořkost.

Krok 8: Filtrace

Když je pivo hotové, pokračuje na filtraci. Ta z něj odstraní zbylé kvasinky a chladové zákaly, což mu dodá tu správnou jiskru. Po filtraci pivo pokračuje do přetlačných tanků.

Krok 9: Přetlačné tanky

V přetlačných tancích se pivo uchovává do doby, než dojde k jeho stáčení do lahví, sudů nebo cisteren.

Jedlo

Poctivé jídlo

Skvělá česká kuchyně s klasickými recepturami od našich předků. Založená na tradičních domácích postupech s důrazem na čerstvost surovin bez použití dochucovadel a umělých přísad. Pocit jedinečnosti dodává i naše profesionální obsluha.

Pivo

Poctivé pivo

Naši proškolení výčepní mistři milující pivo čepují vynikající velkopopovickou jedenáctku přímo z tanků, vždy s pěnou hustou jako smetana. Kozel 11 drží díky tradičním výrobním postupům a použití kvalitních českých ingrediencí ochrannou známku České pivo.

Kozel

Originální atmosféra

Majestátní socha Kozla, netradiční stoly s kovovými kopýtky nebo i takové detaily jako háčky na oblečení. Všechny tyto elementy ve spojení s materiály dřeva, kůže i kovu navozují příjemnou a nezapomenutelnou atmosféru každé Kozlovny.